Artikuj mjekësor

YOGA NË SHTATZËNI DHE BENEFITET E SAJ NË LINDJE

Çfarë duhet të dimë mbi Yogën në shtatzëni?

Yoga është një teknikë e lashtë e krijuar rreth 4000 vite më parë dhe e ka prejardhjen nga India.

Yoga në shtatzëni është e përshtatur me ushtrime specifike fizike të kombinuara këto me teknika specifike të frymëmarrjes dhe meditim.

 Disa nga rregullat që duhet të respektojnë shtatzënat përpara se të fillojnë Yogën:

 • Yoga duhet të fillojë pas javës së 16-të të shtatzënisë
 • Yoga duhet të kryhet vetëm me konfirmim të mjekut
 • Të kryhet nga Instruktorë të specializuar dhe të çertifikuar për kurse Yoge në shtatzëni

Udhëzime të ndryshme:

 • Kryeni Yoga 2-3 herë në javë
 • Kohëzgjatja 1 orë/për seancë
 • Mbani veshje komode
 • Ushtrohuni 3-4 orë pas konsumimit të vaktit
 • Qëndroni të hidraturara / pini ujë
 • Ushqehuni 30 min pas Yogës

Benefitet e Yogës në shtatzëni?

 • Përmirëson ekuilibrin, stabilitetin, përqëndrimin dhe gjumin
 • Redukton intensitetin muskulor dhe furnizon me oksigjen organizmin tuaj dhe të bebit, kjo sajë aplikimit të teknikës së duhur të frymëmarrjes
 • Ndihmon në qarkullimin e mirë dhe stabilitetin e presionit të gjakut
 • Lehtëson frymëmarrjen, të përzierat, urthin, konstipacionin, enjtjen, dhimbjen e mesit dhe ngërçet
 • Redukton stresin & ankthin
 • Redukton kohën e lindjes duke përshpejtuar proçesin e lindjes
 • Jep ndjesi relaksi fizik dhe emocional
 • Ushtrimet me topin e lindjes largojnë diskomfortin gjatë lindjes dhe ndihmojnë në mirëpozicionimin e bebit gjatë proçesit të lindjes

Me pak fjalë, nëse ushtroni Yoga gjatë shtatzënisë do të…

 • Shtoni më pak në peshë
 • Keni Lindje me të lehtë
 • Ndiheni më mirë dhe do të “komunikoni” me bebin tuaj
 • Ndjeni më pak dhimbje mesi
 • Keni më pak vështirësi në jashtëqitje
 • Keni më tepër energji
 • Keni proçes më të shkurtër të lindjes
 • Kontrolloni më mirë botën emotive (stresin)
 • Nuk do të ndjeni fryrje, ngërçe… etj
 • Flini më mirë
 • Reduktoni shanset për lindje me operacion
 • Lindni një fëmijë ‘sportiv’ 

Në Departamentin e Maternitetit Hygeia, në Sallën e Lindjes, nënave të reja, nën asistencën profesionale të Mamive të specializuara si dhe në prani të bashkëshortëve të tyre,  ju aplikohen ushtrime dhe teknika të frymëmarrjes që lehtësojnë shumë në proçesin e lindjes.

Spitali Hygeia Tiranë

Tel: 04 23 23 000

Spitali Hygeia Tiranë

SPITALI HYGEIA TIRANЁ është spital privat i nivelit ndërkombëtar me një investim fillestar prej 60 milion euro, duke qenë i vetmi spital në Shqipëri i konceptuar që në fillesat e tij si strukturë spitalore, si nga pikëpamja strukturore ashtu edhe nga ajo funksionale. 

Lexo me shumë...

Newsletter

Abonohu per te mare njoftimet tona me email:

Si të arrini në Hygeia

Kontakte

Spitali Hygeia Tiranë:
Sekretaria: + 355 4 23 90 000
Urgjenca: + 355 4 23 23 000
Email: info@hygeia.al