Artikuj mjekësor

APNETË E GJUMIT

GËRHITJE, LODHJE, PËRGJUMJE?

Nëse keni të tilla simptoma konsultohuni menjëherë me mjekun tuaj

 

Apneja e gjumit? Për çfarë bëhet fjalë?

Bëhet fjalë për një vazhdimësi ndërprerjesh të pavullnetshme të frymëmarrjes gjatë gjumit, që çon në ulje të prurjeve të oksigjenit.

Këto pauza respiratore shkaktohen nga lëshimi i muskulaturës së faringsit dhe bllokimi i hyrjes së trakesë.

Ulja në mënyrë të përsëritur e nivelit të oksigjenit provokon zgjerime të trurit dhe një rritje të ndjeshme të ritmit të zemrës dhe punës së saj.

Frymëmarrje normale - Gjatë gjumit muskujt e faringsit mbajnë të hapura kanalet e frymëmarrjes.

Hypopne -Kur muskujt e faringsit dobësohen, kanalet e frymëmarrjes ngushtohen dhe kjo mund të çojë në gërrihitje dhe vështirësi në frymëmarrje.

Apne - Nëse muskujt e faringsit dobësohen shumë, kanalet e frymëmarrjes mund të bllokohen duke penguar frymëmarrjen.

 

Simptomat dhe pasojat shoqëruese të Apnesë së gjumit

Zgjimet e shpeshta çojnë në:

 • Gjumë jo të qetë
 • Lodhje e tepërt
 • Përgjumje e tepërt
 • Dhimbje koke në mëngjes
 • Humbje energjie
 • Mungesë perqëndrimi
 • Nervozizëm
 • Ulje e dëshirës dhe e jetës seksuale
 • Ngritje të shpeshta natën për në tualet

 

Apnea e patrajtuar shumëfishon rrezikun:

 • 2 X rrezik për AVC
 • 2 X rrezik për vdekje të papritura kardiake
 • 5 X rrezik për mortalitet kardiovaskular
 • 57% rrezik më i lartë për rishfaqje të fibrilacionit atrial pas ablacionit

Apnea e patrajtuar e gjumit mund të shkaktojë ose të përkeqësojë HTA (hipertensionin arterial), çrregullime të ritmit të zemrës, infarkt miokardi, AVC (aksidente cerebro- vaskulare) si dhe aksidente në punë apo në rrugë, kjo nga përgjumja dhe ulja e vëmendjes.

Diagnoza e apneve të gjumit konsiston në rregjistrimin e parametrave ventilatore gjatë gjumit. Ky ekzaminim quhet Poligrafi dhe shërben për të zbuluar ngjarjet respiratore jonormale si dhe përcakton indeksin e apneve dhe hipopneve për orë të gjumit (IAH). Në varësi të këtij rezultati diskutohen dhe vendoset mbi opsionet e trajtimit.

Shkarko broshuren ne PDF

Spitali Hygeia Tiranë

SPITALI HYGEIA TIRANЁ është spital privat i nivelit ndërkombëtar me një investim fillestar prej 60 milion euro, duke qenë i vetmi spital në Shqipëri i konceptuar që në fillesat e tij si strukturë spitalore, si nga pikëpamja strukturore ashtu edhe nga ajo funksionale. 

Lexo me shumë...

Newsletter

Abonohu per te mare njoftimet tona me email:

Si të arrini në Hygeia

Kontakte

Spitali Hygeia Tiranë:
Sekretaria: + 355 4 23 90 000
Urgjenca: + 355 4 23 23 000
Email: info@hygeia.al